Eigenschappen

Algemene omschrijving van het karakter


Het karakter dat wij hier beschrijven is gebaseerd op onderling uitgewisselde eigen ervaringen van eigenaren en informatie die op het internet te vinden is.


Let Op! Iedere hond is - net als ieder mens - een individu met een eigen karakter, opvoeding en achtergrond. Hierdoor kan het karakter in mindere of meerdere mate afwijken van deze tekst. Net als iedere hond moet ook een Epagneul de Saint-Usuge met respect benaderd worden onder toezicht van en met toestemming van de eigenaar / verantwoordelijk begeleider. Het is raadzaam om kinderen alleen onder actief toezicht van een voor de hond bekende volwassene contact te laten hebben met deze hond!


Naast een volbloed, allround jachthond is de Saint-Usuge een geweldige huishond.

Dit jachthondje is zachtaardig, evenwichtig, heeft een hoge pijngrens en kan goed met andere dieren en vooral kinderen omgaan.

Opvoeden kan het best met een positieve instelling; deze hond is erg gevoelig voor een te hardhandige aanpak en je stem verheffen is vaak al voldoende voor een effectieve correctie.


De Epagneul de Saint-Usuge behoeft middelmatig tot veel lichaamsbeweging; Het is een zeer leergierige en intelligente hond die zich gauw kan gaan vervelen. Een regelmatige uitdaging als apporteren en speuren, maar ook andere sporten en spelvormen hebben een positief effect op de algehele rust en stabiliteit van de hond en op de band tussen hond en begeleider.

Dit ras is van nature erg trouw aan zijn baas en is erg baasgericht, waardoor hij over het algemeen dichtbij blijft. Een riem lijkt dan ook bijna niet nodig (waar toegestaan), maar let wel op de aanwezigheid van wild... Het is en blijft een snelle, volbloed jachthond die goed onder appèl gehouden moet worden.


Gebruik voor de jacht


De Epagneul de Saint-Usuge is een all-round jachthond: een hond die van nature graag in grote vrijheid in het veld werkt en voorstaat, maar die met goede training en geduld net zo lief apporteert. Vanwege zijn oorsprong en specialistische bouw is hij uitermate geschikt voor waterwild en veerwild maar ook voor ander klein-wild draait hij zijn hand niet om.


In Duitsland wordt de hond veelal voor het nazoek-werk gebruikt: De Epagneul de Saint-Usuge beschikt over een erg goede neus, fysieke kracht en uithoudingsvermogen in een kleine, wendbare verpakking.

De kleinwild-jacht wordt in grote delen van Duitsland minder beoefend. De grootwild-jacht is de belangrijkste jachtvorm, daarom kennen onze oosterburen gemiddeld een afwijkende inzet van dit ras.


Op het onderdeel apporteren is de Saint-Usuge met name geschikt voor duif, eend, fazant en konijn. Groter wild kan problemen opleveren, maar is - mits de training geleidelijk en zonder grote druk wordt uitgebouwd - mogelijk (veelvuldig gebruik in jacht op Grauwe- en Canadese gans is bekend!). In Frankrijk staat dit ras bekend als een uitstekend jager op houtsnip.

De Epagneul de Saint-Usuge is van nature zacht in de bek en jaagt 'onder het geweer'.


Erkenning


Binnen de franse kennelclub (SCC) is de Saint-Usuge ingedeeld als continentale staande jachthond.


Het ras is door de FCI nog niet erkend. In 2008 is erkenning door FCI aangevraagd. De Franse rasvereniging werkt hard om dit te bewerkstelligen. Regelmatig contact met ons en de Duitse community staan in dienst van dit ultieme doel.


Op 1 maart 2022 is het ras nationaal erkend door de Raad van Beheer in Nederland.


Rasstandaard


algemene verschijning

Formaat: reu: 45 tot 53 cm / teef: 41 tot 49 cm


Middelgrote, goed gespierde bouw.

Snel en wendbaar.

Opvallend lichte, sprekende ogen.

Zeer meegaand en stabiel karakter.


bouw

Gewenste verhouding schofthoogte – lichaamslengte van 9 tot 10.


hoofd

In verhouding tot de grootte van de hond en het geslacht.

Schedel : licht afgerond, van middelmatige breedte.

Stop : duidelijk zichtbaar; meer gemarkeerd bij reutjes dan bij teefjes.

Snuit: recht, lengte gelijk aan lengte van de schedel.

Kaken en tanden : 42 tanden in een schaargebit. Geen onder- of overbeet. Lichte kaak.

Ogen : Rond en open. Helder en hazelnootbruin van kleur (donkere nuance rondom pupil heeft de voorkeur).

Oren : Aangelegd ter hoogte van het onderlid van de ogen. Plat, driehoekig, zo lang dat de voorkant van de neus bereikt kan worden en goed bezet met krullend haar.


ledematen

- voor -

Gezien vanaf de voorkant recht en parallel tot iets breed uitstaand.

Gezien vanuit profiel goed onder het lichaam geplaatst.

Arm en onderarm zijn nagenoeg gelijk van lengte, goed gespierd en droog.


- achter -

Robuust en parallel. Goed gespierd en droog.


hals

Kort en krachtig.


torso

Rug: Gespierd en horizontaal tot licht aflopend.

Flank: Duidelijke aanwezig.

Borst: Breed en diep. Bezet met langere, mogelijk licht krullende beharing.

Staart : Laag aangezet en lang. Gevederd. Niet hoog gedragen.


- vacht -

Halflang, licht golvend

In basis bruin met mogelijk geschimmeld. Witte platen zijn niet toegestaan.

Het haar van het hoofd is korter, evenals de ledematen die goed zijn gevlagd. De oren en staart zijn bezet met lang, lichtkrullend haar.

Een witte ster op het voorhoofd bij volwassen honden is toegestaan (overigens hebben alle pups een witte ster op het voorhoofd die tijdens de groei kan verdwijnen).

Home