Als u een eigenaar van de EdStU tegen komt zal hij u lyrisch vertellen over het ras.
En als u eenmaal voor een Epagneul de Saint-Usuge gevallen bent, dan wilt u niet anders meer. Het zijn geweldige energieke en werklustige huis- en jachthonden met de juiste genen om hoge ogen te gooien tijdens de jacht of bij uw lokale jacht- of kynologische club!
Uw hond is zó geweldig, dat gunt u anderen ook!
Maar tegelijkertijd is het ook zeker niet makkelijk om aan een pup van de EdStU te komen, tot nu toe komen bijna alle EdStU’s uit Frankrijk of Duitsland en daarom denkt u er misschien zelf wel eens over na om een eigen nestje te fokken.
Dit juichen wij zeer zeker toe, maar… wij willen wel een dringend beroep op u doen, want voor de instandhouding, verbetering en het welzijn van de EdStU, alsmede voor de erkenning van het ras door de F.C.I, is het uitermate belangrijk dat het fokken wel op de goede manier gebeurt. In 2023 is de Usuge voorlopig erkend in Nederland en is het mogelijk om bij de Raad van Beheer Nederlandse stambomen aan te vragen.Zowel in Frankrijk alswel in Nederland is het tegenwoordig verplicht om een DNA-profiel te hebben bij beide ouderdieren.
De NVESU is mede in het leven geroepen om dit proces te ondersteunen. Om te adviseren bij het zoeken naar dé match die de ontwikkeling van het ras ten goede komt en die u de grootste kans geeft op goede, gezonde honden met de juiste eigenschappen.
Wij hebben als vereniging besloten om met van een vereningingsfokbeleid randvoorwaarden te scheppen, waar reu en teef aan moeten voldoen om aan succesvolle fokkerij deel te mogen nemen. Die randvoorwaarden zijn er om het welzijn van de ouders te waarborgen, om ervoor te zorgen dat de pups die geboren worden zo gezond mogelijk zijn, en om het ras ook voor de toekomst in haar meest pure vorm te behouden. Onze ‘macht’ als rasvereniging is beperkt tot adviseren en ondersteunen. Wij rekenen op uw begrip dat opvolging van ons fokbeleid bijdraagt aan de duurzame opbouw van ons ras.
Uw medewerking waarderen wij enorm, daarom helpen wij u graag bij de plaatsing van uw dierbare pups in passende gezinnen en met het noemen van uw kennel op onze website.
Wat komt er zo allemaal bij kijken?
Voorwaarde voor succesvolle fok is dat u de juiste reu bij uw teef zoekt; omdat de genenpool in Nederland en daarbuiten niet groot is, is het belangrijk dat de afstamming van beide ouderdieren bekend zijn en goed naast elkaar gelegd worden om vast te stellen dat het inteeltpercentage van de combinatie niet te hoog is.
Als het goed is heeft u bij uw EdStU een Certificat de Naissance (geboortebewijs) of meteen een (Export) Pedigree (stamboom) gekregen met daarop een LOF nummer (L’inscription au Livre des Origines Francais). Een geboortebewijs kunt u na een jaar via een Confirmation (keuring om te kijken of de hond wel alle kenmerken van het ras heeft) in Frankrijk om laten zetten in een stamboom. Voor buitenlandse honden is deze keuring niet strikt noodzakelijk voor het fokken maar de Franse Epagneul de Saint-Usuge Club en ook de NVESU geven hier wel nadrukkelijk de voorkeur aan. Als beide ouderdieren de juiste papieren hebben kunt u bij de Franse S.C.C (Societe Central Canine) voor uw pups stambomen aanvragen. Dit kunt u doen door na de dekking een déclaration de saillie ( dekbericht) in te vullen en op te sturen naar de S.C.C, u krijgt dan van hun een déclaration de naissance (geboorteaangifte) waarin u binnen twee weken na de geboorte de pups kunt opgeven. Als alles in orde is krijgt u dan voor de pups een Franse stamboom. We moeten er wel bij vermelden dat dit een hele beknopte beschrijving is, tot nu toe is de ervaring dat het een kwestie is van volhouden, contact houden en vooral geduld hebben.
Vanaf 21 November 2021 zijn er nieuwe regels bijgekomen voor het importeren en fokken met honden in Nederland.
Als je een hond uit het buitenland importeert dan zul je je eenmalig moeten registreren bij de overheid. Deze registratie, UBN nummer genoemd is ook verplicht als je maar één hond uit het buitenland importeert. Zonder UBN-nummer is het niet mogelijk je import bij de dierenarts en bij de Raad van Beheer te registreren. Als importeur laat je de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal.
Ook voor fokkers is het van belang dat iedere fokker zich eenmalig moet laten registreren. Deze registratie is ook verplicht als je als fokker slechts één nestje wil fokken! De dierenarts mag wettelijk geen honden meer chippen als de fokker geen UBN-nummer heef. Voor meer informatie , zie
https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/verplichte-registratie-fokker-bij-overheid-ubn/
Maar voor dat u met dit alles begint is één van de belangrijkste gezondheidsregels dat uw hond in ieder geval een goede HD-beoordeling moet hebben;
Een röntgenologisch onderzoek op Heupdysplasie is verplicht voor alle fokdieren. Er mag gefokt worden met de uitslagen HD A en B. Voor de combinatie HD A en C kan een neutraal fokadvies uitgebracht worden als:
De fokker een motivering voor deze fokcombinatie geeft;
De motivering betrekking heeft op de werkeigenschappen van de teef met HD C beoordeling;
De motivering onderschreven wordt door het bestuur.
Officiële HD-foto’s moeten door een erkende dierenarts worden gemaakt, liefst één met ruime ervaring op dit vlak. U kunt deze foto’s laten beoordelen bij de Raad van Beheer, zie ook
https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-en-gezondheidsonderzoeken/heupdysplasie/
Tevens zijn er ook een aantal welzijnseisen:
De reu moet minimaal 18 maanden oud zijn, en in goede lichamelijke en geestelijke conditie verkeren, voor de teef geld een minimale leeftijd van 24 maanden.
Voor haar eerste nest, mag een teef niet gedekt worden na haar 6e verjaardag, voor haar laatste nest mag een teef niet gedekt worden na haar 8e verjaardag.
Het is in Nederland niet toegestaan dat een teef gedurende haar leven meer dan vijf nesten voortbrengt.
Het spreekt voor zich dat het welzijn van de ouders niet in het geding mag komen. Met te jonge honden fok je niet, maar met te oude ook niet. En de moederhond moet na een nest uiteraard voldoende tijd krijgen om te herstellen.
Redenen om níet te fokken
Er zijn ook redenen waarom je niet zou moeten fokken.
Als u ook maar enigszins twijfelt over het karakter en/of gezondheid van uw hond , zou u niet moeten willen fokken.
Dat een keer een nestje goed zou zijn voor een teefje of een reu, is een fabeltje. Ze veranderen er helemaal niks door.
Het verdienen van een leuk zakcentje is geen goede reden om uw hond een fok-carrière te laten starten. De gezondheidstesten, de dekking, de inentingen, het chippen enz. enz. plegen een flinke aanslag op uw portemonnee. De geldelijke baten wegen nauwelijks op tegen de kosten.
Het vaker gehoorde "het is zo leuk voor de kinderen" is geen goed argument om aan dit avontuur te beginnen. Een nestje kost heel veel energie en tijd, dat komt echt allemaal op uw schouders. Daar komt bij dat we hier spreken over niet alleen een zeldzaam ras, maar bovenal een échte werkhond. De socialisatie, gewenning aan prikkels, aan water, aan lawaai (schot) en liefst veerwild vergroot de inzetbaarheid van pups op latere leeftijd, maar dit verlangt absolute toeweiding gedurende minimaal twee maanden. De resultaten van goede socialisatie en begeleiding maken de opleiding van de hond makkelijker en vergroot de kans dat ons ras op positieve manier in de spotlights komt te staan op jachtproeven of veldwedstrijden, in de praktijkjacht en mogelijk publicaties. Exposure die dit ras hard nodig heeft!
Bent u er van overtuigd dat uw EdStu een aanwinst is voor het ras in Nederland is, gaat het behoudt van dit ras u echt aan het hart en bent u bereid en in staat om alles te doen om een prachtig mooi nestje op de wereld te zetten? Dan staat de NVESU voor u klaar.
De fokkerij van de EdStU in Nederland staat nog in zijn kinderschoenen, er is nog maar weinig ervaring mee, maar we gaan u zoveel mogelijk te helpen. Heeft u ervaring opgedaan? Koppel dit alstublieft aan ons terug, zodat wij voortdurend kunnen blijven verbeteren.
Dank u.